Waarom je jouw oude scooter bij een scootersloperij moet inleveren

Of je nu geen gebruik meer maakt van je scooter omdat je een kapotte motor hebt of omdat je scooter compleet is bezweken onder zware schade, in beide gevallen kan je jouw scooter inleveren bij een scootersloperij die de oude scooter of bromfiets op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Zo kom je gemakkelijk van je oude scooter af en heb je verder ook geen omkijken naar de administratieve afhandeling van de scooter.

Scooter afschrijven
Als je afstand doet van je brom- of snorfiets, moet deze van jouw naam worden geschreven. Dit kan je zelf doen, maar bij een inleverpunt of scooterdemontagebedrijf wordt dit voor jou gedaan. Het is belangrijk om de drie delen van jouw kentekenbewijs (1a, 1b en 2) mee te nemen naar het inleverpunt of demontagebedrijf.

Vrijwaring scooter
Bij een compleet kentekenbewijs kan het inleverpunt of scooterdemontagebedrijf jouw kenteken vrijwaren. Dit betekent dat de scooter wordt afgeschreven van jouw naam, je niet meer verzekeringsplichtig bent en dus eventuele boetes voorkomt. Als je jouw scooter inlevert bij een inleverpunt of scooter- of brommersloperij krijg je gelijk een vrijwaring mee of wordt deze na enkele dagen toegestuurd.

Beter voor het milieu
Een scooter bestaat voor het grootste deel (ongeveer twee derde deel) uit metaal wat goed te recyclen is. Bij het recyclepunt wordt dit metaal in een shredder teruggewonnen voor hergebruik. Daarna wordt de scooter van alle milieugevaarlijke vloeistoffen, zoals olie en brandstof, ontdaan en wordt de accu gedemonteerd en gerecycled. Zo wordt bij het innamepunt ruim 70 procent van het gewicht van de brom- of snorfiets hergebruikt om de hoeveelheid afval zoveel mogelijk te beperken.

Vergoeding
SRN geeft geen vergoeding voor de oude scooter of bromfiets. Een brom- of snorfiets brengt aan het einde van zijn levensduur nog maar weinig restwaarde op. Dit bedrag wordt gebruikt om de recyclingkosten te dekken.
Kentekenbewijs kwijt?
Ben je een deel van of jouw gehele kentekenbewijs kwijt? Met je DigiD kun je via de RDWgemakkelijk een demontagecode aanvragen ter vervanging.

Oude scooter inleveren
In dit overzicht van inleverpunten van brommers en scooters vind je de dichtstbijzijnde scootersloperijen en inleverpunten bij jou in de buurt.

Scooter Recycling Nederland
Er rijden ruim 1,1 miljoen brom- en snorfietsen op de Nederlandse wegen waarvan jaarlijks zo’n 12.000 exemplaren worden afgedankt. SRN maakt zich sterk om de milieuvriendelijke verwerking van deze oude brom- en snorfietsen te verbeteren.