Waar moet ik op letten bij het kopen van een scooter?

Of je nu een nieuwe of een tweedehands scooter koopt, het is niet altijd even gemakkelijk om erachter te komen wat de juiste keuze is. Vooral als je voor het eerst een scooter gaat aanschaffen. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de prijs en het merk, maar ook de banden en het zadel. Waar moet je precies op letten bij het kopen een scooter?

Een scooter kopen: de aandachtspunten
Je wilt dat je scooter er goed uit ziet, maar ook dat hij goed op de weg ligt en fijn rijdt. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om bij een aantal punten stil te staan.

Nieuw of tweedehands?
Ten eerste is het belangrijk om jezelf af te vragen of je een nieuwe of tweedehands scooter wilt kopen. Een al gebruikte scooter is misschien goedkoper, maar de kans dat het voertuig iets mankeert of het eerder begeeft, is natuurlijk groter. Wil je een tweedehands scooter kopen? Zorg ervoor dat het kentekenbewijs op jouw naam wordt overgezet.

Type van de scooter
Er zijn twee type scooters: een snorfiets en een bromfiets. De grootste verschillen zijn de snelheid, helmplicht en de plaats in het verkeer. De snorfiets mag 25 km per uur en moet (indien aanwezig) verplicht op het fietspad rijden. De bromfiets heeft een maximale snelheid van 45 km per uur en hoort thuis op de rijbaan (tenzij anders aangegeven). Bij een bromfiets ben je, in tegenstelling tot de snorfiets, dan ook verplicht om een helm te dragen.

Model van de scooter
Ook bestaan er drie verschillende scootermodellen: een sportmodel (sportief model met kleine beenbeschermers), retro-model (zogenaamde ‘Italiaanse’ scooter met ronde vormen en grote beenbeschermers) en een open model (licht model zonder beenbeschermers die start d.m.v. een pedaal). Voordat je op zoek gaat, is het handig om jezelf af te vragen welk model jouw voorkeur heeft. Dit maakt het zoeken naar een brommer die bij je past een stuk makkelijker.

Formaat van de banden
Ook is het belangrijk om na te denken over het formaat van de banden. Een groot wiel van 16 inch zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder hoeft te sturen en dus rustiger rijdt. Ook slijt een kleinere band iets sneller dan een grote. Zorg dat de banden van goede kwaliteit zijn om onverwachtse ongelukken te voorkomen.

Zit het zadel goed?
Om comfortabel te rijden, is een stevig en goed zittend zadel belangrijk. Als je van plan bent om geregeld iemand mee te nemen, is het fijn als het zadel groot genoeg is voor twee personen. In dat geval is het ook belangrijk om te weten of de scooter het gewicht van twee personen kan dragen.

Welke accessoires heb je nodig?
Voordat je de scooter aanschaft, is het ook slim om alvast na te denken over eventuele accessoires die je wilt hebben. Als je dit bij de aankoop van het voertuig aangeeft, kunnen de accessoires eventueel direct worden gemonteerd. Dit is vaak voordeliger en kan je een extra ritje naar de dealer besparen.

Maak een testrit!
Eén van de meest voor de hand liggende en belangrijkste tips, is misschien wel het maken van een testrit. Naast de looks van de scooter is het natuurlijk nog belangrijk hoe de tweewieler rijdt. Ieder lichaam is anders en welke scooter jij fijn vindt rijden, is dan ook heel persoonlijk. Maak altijd een testrit voordat je een scooter aanschaft om zeker te weten of het zadel lekker zit, het stuurt goed in de hand ligt en de scooter in jouw beleving stevig op de weg ligt.

Een scooterverzekering afsluiten
Tenslotte is het goed om stil te staan bij het afsluiten van een scooterverzekering. In Nederland ben je als eigenaar van een brommer namelijk verplicht om je scooter te verzekeren. Je moet minimaal een WA-scooterverzekering afsluiten. De bromfietsverzekering dekt de schade die je bij anderen aanricht en andersom wordt dus ook de schade die anderen jou toebrengen, verzekerd.

De weg op!
Een geschikte scooter gevonden en klaar om de weg op te gaan? Lees nog even goed alle verkeersregels voor scooterrijders door voordat je ervandoor gaat. Veel rijplezier!