De verkeersregels voor scooterrijders op een rij

Naast de vele auto’s, fietsers en bussen die op de Nederlandse wegen rondrijden, rijdt er ook een groot aantal brom- en snorfietsen door de straten. Dit zijn er in totaal zo’n 1,1 miljoen en het worden er alleen maar meer, want de verkoop van het aantal brom- en snorfietsen steeg ook dit jaar weer flink. Dit betekent dat je als deelnemer aan het verkeer goed moet opletten en je aan de regels moet houden om ongelukken te voorkomen. Dit zijn een aantal belangrijke verkeersregels die brom- en snorfietsers in het verkeer in acht moeten nemen.

Kenteken bij brom- en snorfiets
Om diefstal terug te dringen, heeft de overheid brom- en snorfietsen sinds 1 januari 2007 verplicht een kenteken te hebben. Een snorfiets is te herkennen aan het blauwe kenteken met witte letters. Een bromfiets heeft een geel kenteken met zwarte letters. Als je scooter is gestolen, kun je dit aangeven bij de politie. Zij houdt dit bij in het kentekenregister. Je hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen.

De maximale snelheid
Net als het kenteken, verschilt ook de maximale snelheid voor brom- en snorfietsen. Bestuurders van snorfietsen mogen zowel op de rijbaan als op het fietspad maximaal 25 km/u rijden. Bromfietsers mogen iets meer gas geven. Op de rijbaan mogen zij een maximale snelheid van 45 km/u aannemen. Op het fietspad moeten bromfietsers zich houden aan de maximale snelheid van 30 km/u binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom is dit 40 km/u.

Scooterhelm
Vanwege de lage snelheid hoeven snorfietsers geen scooterhelm op. Bestuurders van bromfietsen zijn daarentegen wel verplicht een helm te dragen. Deze moet voldoen aan de ECE-norm. In goedgekeurde helmen bevindt zich aan de binnenkant van de helm een label met het keurmerk: een cirkel met daarin de letter E en een cijfer.

Fietspad of autobaan
Wanneer hoort een bromfiets thuis op het fietspad en wanneer moet je op de rijbaan rijden? Door de jaren heen is er veel gesleuteld aan de regelgeving omtrent de plaats van bromfietsen in het verkeer. Voor snorfietsen is dit simpel. Als bestuurder van het voertuig hoor je thuis op het fietspad, waar je ook gewoon de regels van fietsers moet opvolgen. Mocht er geen fietspad aanwezig zijn, mag de snorfietser wel op de rijbaan. Bromfietsers hebben daarentegen meerdere plekken waar zij zich kunnen bevinden. Binnen de bebouwde kom, moet je als bromfietser op de rijbaan rijden tenzij er een verplicht fietspad aanwezig is. Buiten de bebouwde kom moeten bromfietsers op het fietspad rijden. Een onverplicht fietspad is echter verboden voor zowel brom- als snorfietsen.

Boete op je scooter
Als je je niet aan de voorgeschreven regels houdt, kan dit leiden tot een boete. Natuurlijk wil je dit vermijden, maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje. Wees voorbereid op de kosten! Op de website van het Openbaar Ministerie vind je een overzicht van alle boetes.